Psychosomatiek houdt zich bezig met de wisselwerking tussen lichaam en psyche. Hoe je je voelt, wordt niet alleen bepaald door fysieke sensaties, maar ook door hoe je naar jezelf, je relaties en de wereld kijkt. Tegelijkertijd beïnvloeden lichamelijke sensaties ook je emoties, gedachten en gedrag.
Iedereen ervaart psychosomatiek, bijvoorbeeld:
- Kriebels in je buik of vaak moeten plassen als je zenuwachtig bent.
- Pijn in je nek of hoofd door stress, of constant verkouden zijn als je veel aan je hoofd hebt.
- Het gevoel van warmte als je iemand leuk vindt, of blozen van schaamte.
Psychosomatische klachten
Bij psychosomatische klachten is er vaak geen duidelijke lichamelijke oorzaak die de klachten volledig verklaart, of is er geen eenvoudige oplossing. Denk aan pijn, duizeligheid of vermoeidheid die langdurig aanhouden. Hoewel deze klachten soms als “onverklaard” worden bestempeld, zijn ze zeer reëel en hebben ze vaak een grote impact op werk, relaties en het dagelijks leven.
Ongeveer 30 tot 50% van de mensen die een huisarts bezoeken, heeft klachten die onder psychosomatiek vallen, zoals stressgerelateerde of complexe klachten. Het percentage is zelfs hoger bij medisch specialisten. Deze klachten worden soms SOLK (Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten) genoemd.

De rol van de psychosomatisch fysiotherapeut
Psychosomatisch fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van psychosomatische klachten. Sinds 2005 is dit een erkend specialisme en Nederland loopt voorop met deze aanpak. De behandeling richt zich op het begrijpen van de interactie tussen lichaam en geest en het bieden van oplossingen die verder gaan dan symptoombestrijding.
Trauma en de Polyvagaaltheorie
Trauma heeft altijd invloed op het lichaam en hoe het informatie doorgeeft aan het brein. De laatste jaren heeft de Polyvagaaltheorie van Stephen Porges veel aandacht gekregen, wat heeft geleid tot meer erkenning van de lichamelijke gevolgen van trauma. Trauma kan niet alleen met het verstand worden geheeld; het lichaam speelt een cruciale rol in het herstelproces.
Lichaamsgerichte traumatherapie
Lichaamsgerichte traumatherapie richt zich op het reguleren van stressreacties en het vergroten van de capaciteit om gevoelens en emoties te verwerken. De aanpak is zachter, langzamer en afgestemd op het gevoelige zenuwstelsel van mensen met trauma.
Waarom kiezen voor een psychosomatische behandeling?
Bij psychosomatiek werken we niet met prestatiedruk of strakke doelen, maar in een richting die herstel en balans ondersteunt. De behandeling helpt om:
- Stressreacties te reguleren.
- Ruimte te creëren voor emoties, sensaties en gevoelens.
- Je zenuwstelsel te kalmeren en meer veerkracht te ontwikkelen.
Neem de eerste stap
Wil je meer weten over psychosomatiek of lichaamsgerichte traumatherapie? Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen ondersteunen. Samen werken we aan een gezondere balans tussen lichaam en geest.