Bij Djem richten we ons op de behandeling van lichamelijke klachten die worden beïnvloed door trauma of psychische klachten. Psychische klachten hebben bijna altijd een weerslag op het lichaam in de vorm van spanning, pijn, stijfheid of ander ongemak. Wanneer emoties of gevoelens moeilijk te verwerken zijn, of wanneer we langdurig niet goed in ons vel zitten, ontstaan vaak fysieke klachten als signaal van deze onbalans.
Wat is trauma?
We maken onderscheid tussen ontwikkelingstrauma en shocktrauma. Shocktrauma ontstaat wanneer een gebeurtenis te veel, te snel of te plotseling gaat om op dat moment emotioneel en lichamelijk te incasseren. Mensen ervaren shocktrauma bijvoorbeeld na een ongeluk of een andere ingrijpende gebeurtenis. Ontwikkelings- of relationeel trauma gaat over de strategieën en automatische patronen die mensen ontwikkelen als ze zich langdurig in een situatie bevinden die niet afgestemd is op wat ze nodig hebben om zich veilig en gezien te voelen en zichzelf te ontwikkelen. We hebben het dan over de gevolgen van misbruik, verwaarlozing of ongezonde relatiedynamieken. Trauma gaat verder dan je (tijdelijk) rot voelen over iets wat er is gebeurd; het beïnvloedt langdurig en intens je dagelijks leven, je voelen en de relatie met jezelf en anderen. Mensen met trauma kunnen bijvoorbeeld:
- Steeds opnieuw heftig schrikken van geluiden, geuren of situaties die herinneren aan het trauma
- Overprikkeld raken
- Angstig of depressief zijn
- Veel lichamelijke klachten ervaren
- Moeite hebben met het onderhouden van gezonde relaties
Trauma ontregelt het stresssysteem en bemoeilijkt een onbevangen functioneren in het leven, zowel in dagelijkse activiteiten als in relaties.
Hoe Djem kan helpen
Bij Djem werken we aan het begrijpen van wat je voelt en de logica achter deze sensaties. Door inzicht te krijgen in je emoties en de reacties van je lichaam, wordt het mogelijk om je op een andere manier te verhouden tot deze gevoelens. Dit vermindert de angst voor de sensaties en voorkomt dat je energie verspilt aan het vechten ertegen. Hierdoor ontstaat ruimte voor herstel en het versterken van je gezonde, veilige kant.
Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen ondersteunen in je herstel en ontwikkeling.

Klachten en oplossingen:
Herken je een van deze klachten?
(Ontwikkelings)trauma
Ontwikkelingstrauma ontstaat niet door één enkele ingrijpende gebeurtenis, maar ontwikkelt zich geleidelijk door langdurige stress en aanhoudende emotionele of fysieke belasting. Dit kan het gevolg zijn van verwaarlozing, geweld, een gebrek aan afstemming op emotionele behoeften, of een pestverleden, vooral in de kindertijd.
Bij mensen met ontwikkelingstrauma past het stresssysteem zich aan door strategieën te ontwikkelen om met de aanhoudende stress om te gaan. Dit leidt vaak tot een smalle comfortzone:
- Buiten deze marge voelen mensen zich moe, lusteloos of gevoelloos, óf juist angstig, boos of overprikkeld.
- Omdat het vertrouwen in eigen gevoelens en sensaties ontbreekt, richten mensen hun aandacht vaak naar buiten, op situaties die ze proberen te controleren. Dit kan leiden tot verhoogde waakzaamheid en alertheid.
Trauma heeft altijd een fysieke weerslag en beïnvloedt hoe je je in je lichaam voelt. Het herstellen van trauma vereist daarom een holistische aanpak die zowel het lichaam als emoties en gevoelens betrekt.
Medisch Trauma
Medisch trauma ontstaat vaak na een medische ingreep of door het getuige zijn van medisch ingrijpen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij ouders van kinderen die een medische behandeling moesten ondergaan, na een bevallingstrauma, een kankerbehandeling, een hartaanval of een andere levensbedreigende ziekte.
Bij medisch trauma spelen gevoelens van onmacht en overweldiging een grote rol. Vaak gaan deze gepaard met lichamelijke symptomen die angstaanjagend of zeer vervelend kunnen zijn. Omdat tijdens de medische situatie de focus volledig op overleving lag, was er vaak geen ruimte om de emotionele impact te verwerken.
Deze onverwerkte gevoelens kunnen zich later uiten als:
- Herbelevingen en angstige gevoelens
- Lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak
- Moeite met vertrouwen in medische zorg of behandelingen
Het is belangrijk om deze gevoelens alsnog te integreren en de opgebouwde stress te ontladen. Ook is het herstellen van het gevoel van controle essentieel om een gezonde relatie met zorg en herstel op te bouwen.
Burn-out en Stress
Een burnout is tegenwoordig een veelvoorkomende klacht. Iedereen kent wel iemand die het heeft meegemaakt of heeft er zelf ervaring mee. Waar je eerder misschien herstelde na een paar weken van overspannenheid, is bij een burnout de rek er volledig uit.
Mensen met een burnout zijn volledig uitgeput en opgebrand. Veelvoorkomende klachten zijn:
- Extreme vermoeidheid
- Lichamelijke pijn
- Geheugen- en concentratieproblemen
- Een gevoel van onthechting van werk en sociale contacten
- Verlies van passie en betrokkenheid
Een burnout ontwikkelt zich geleidelijk, vaak over een periode van jaren, door structurele overbelasting en het negeren van eigen grenzen. Het herstelproces is daarom ook niet snel; het stresssysteem is volledig uitgeput en heeft tijd en zorg nodig om veerkracht terug te vinden. Gemiddeld duurt herstel van een burnout minimaal twee jaar.
Bewegingsangst
Angst is een natuurlijke emotie die dient als waarschuwing en vaak gepaard gaat met intense sensaties in het lichaam. Hoewel angst nuttig kan zijn in gevaarlijke situaties, kan het ook problematisch worden wanneer het zich richt op ongevaarlijke dingen, zoals beweging of lichamelijke sensaties.
Bij bewegingsangst ontstaat de vrees dat bepaalde bewegingen pijn, klachten of schade kunnen veroorzaken. Dit kan zich uiten in:
- Angst voor het verergeren van klachten
- Angst om verkeerde beslissingen te nemen
- Vermijding van situaties of bewegingen die angst kunnen triggeren
- Een algemene onzekerheid over het eigen lichaam
Deze angst kan een negatieve spiraal creëren: angstgevoelens versterken zichzelf, en omdat ze in het lichaam plaatsvinden, is het moeilijk om eraan te ontsnappen. Dit leidt vaak tot een beperking in dagelijkse activiteiten en een verminderde levenskwaliteit.
Prikkelverwerkingsproblemen
Prikkelverwerkingsproblemen ontstaan wanneer het brein moeite heeft om binnenkomende informatie snel en efficiënt te verwerken. Dit kan leiden tot stress en een gevoel van chaos. Mensen met prikkelverwerkingsproblemen ervaren vaak een overgevoeligheid voor prikkels die normaal gesproken onschuldig zijn, zoals kriebelende kleding, fel licht, harde geluiden of milde sensaties. Het stresssysteem slaat alarm, waardoor je je niet meer comfortabel voelt in je eigen lichaam.
Daarnaast kan informatieverwerking bemoeilijkt worden, wat resulteert in:
- Moeite met plannen en organiseren
- Vergeetachtigheid en moeite om informatie op te halen
- Niet weten hoe je taken moet aanpakken of wanneer je iets moet doen
Deze klachten gaan vaak gepaard met vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en rugklachten. Het wordt lastig om grenzen aan te geven, omdat ze steeds lijken te verschuiven.
Neurodivergentie
Neurodivergente breinen werken anders dan neurotypische breinen. Dit betekent dat sommige delen van het brein meer verbindingen hebben dan gemiddeld, terwijl andere delen minder verbindingen bevatten. Onder neurodivergentie vallen onder andere:
- ASS (Autismespectrumstoornis)
- AD(H)D (Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder)
- HSP (Hoog Sensitieve Personen)
Mensen met neurodivergentie hebben vaak moeite om zich aan te passen aan een omgeving die ontworpen is voor neurotypische breinen. Dit kan zich uiten in:
- Problemen met prikkelverwerking
- Moeite met sociale normen en communicatie
- Gevoeligheid voor aanraking en sensorische overbelasting
- Uitdagingen bij het uiten van gevoelens en behoeften
De unieke ‘gebruiksaanwijzing’ van een neurodivergent brein vraagt om een aanpak die is afgestemd op hun specifieke sterktes en uitdagingen.
We richten ons op wat wél goed werkt en bouwen daarop voort. Bij Djem bieden we een veilige en ondersteunende omgeving waarin je leert omgaan met jouw specifieke uitdagingen en kunt werken aan meer balans en welzijn. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen.
Stoornis volgens DSM-5
Psychische klachten worden als een stoornis volgens de DSM-5 (Diagnostisch en Statistisch Handboek voor Psychische Stoornissen) gedefinieerd wanneer ze langdurig aanwezig zijn en een aanzienlijke negatieve invloed hebben op iemands persoonlijke welzijn, functioneren in de maatschappij of relaties. Onder deze stoornissen vallen onder andere:
- Persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline of narcistische persoonlijkheidsstoornis
- Depressie en angststoornissen
- Aanpassingsstoornissen
- Dissociatieve stoornissen
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
- Somatisatiestoornissen
- Eetstoornissen
- Stoornissen in de lichaamsbeleving
Bij deze stoornissen kunnen lichamelijke klachten een prominente rol spelen, zoals pijn, spanningen en vermoeidheid. Djem richt zich op het behandelen van deze lichamelijke klachten, ondersteunend aan de psychologische of psychiatrische zorg die mensen al ontvangen.
Bij Djem bieden we aanvullende zorg die gericht is op het verminderen van lichamelijke klachten en het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest. Onze behandelmethoden sluiten aan op de therapie die je al ontvangt van een psycholoog, psychotherapeut of psychiater. Samen werken we aan een betere balans en meer welzijn. Neem contact met ons op voor meer informatie.