Overbelasting en Spanningen

In onze drukke en stressvolle maatschappij is het haast onvermijdelijk dat je af en toe last hebt van de gevolgen van stress en spanning. We leven in een wereld waarin we constant met ons hoofd werken, terwijl ons lichaam veel stilzit. Hoewel we niet langer worden achternagezeten door wilde dieren, voelt het soms wel zo—bijvoorbeeld wanneer we tegen een deadline aanlopen, een moeilijke collega tegenkomen, of ons niet gesteund voelen door dierbaren.

Overbelasting ontstaat niet van de ene op de andere dag; het is het resultaat van herhaaldelijk je grenzen verleggen, ‘ja’ zeggen terwijl je ‘nee’ voelt, en spanningen opkroppen zonder ze los te laten. Ons lichaam heeft een ingenieus systeem dat ons waarschuwt bij dreiging en beschermt tegen gevaar: het stresssysteem. Dit systeem activeert onze vecht-, vlucht- en andere overlevingsreacties, wat tijdelijk handig is, maar bij langdurige belasting uit balans raakt.

Hoe reageert ons lichaam op chronische stress?

  • Ons bindweefsel verstrakt en vormt als het ware een harnas.
  • Stresshormonen houden ons in actie, maar verminderen slaapkwaliteit, gevoelens en sociale verbindingen.
  • Lichaamsprocessen schakelen over naar een overlevingsmodus, terwijl herstel en ontspanning op de achtergrond raken.

Dit leidt tot klachten zoals:

  • Vermoeidheid
  • Slaapstoornissen
  • Hersenmist
  • Lichamelijke pijnen
  • Ademhalingsproblemen

Herstel de balans

Bij Djem helpen we je om de balans in je stresssysteem te herstellen. Door inzicht te krijgen in de oorzaken van overbelasting en spanningen, en met de juiste ondersteuning en technieken, kun je weer controle krijgen over je energie, welzijn en leven. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Klachten en oplossingen: Begrip en stappen naar herstel

Burnout en Stress

De term burnout is tegenwoordig niet meer weg te denken. Iedereen kent wel iemand, of is zelf iemand, die het heeft meegemaakt. Waar je eerder misschien binnen enkele weken herstelde van periodes van overspannenheid, is bij een burnout de rek er helemaal uit.

Bij een burnout voelen mensen zich volledig uitgeput en opgebrand. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Extreme vermoeidheid
  • Lichamelijke pijn
  • Problemen met geheugen en concentratie
  • Gevoelens van onthechting van werk of sociale contacten
  • Verlies van passie en betrokkenheid

Een burnout ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak werk je hier onbewust jarenlang naartoe door grenzen te verleggen, stress op te stapelen en jezelf langdurig te overbelasten. Omdat het stresssysteem volledig uitgeput raakt, is er tijd en zorgvuldige begeleiding nodig om weer veerkracht op te bouwen. Herstellen van een burnout kost vaak minimaal twee jaar.

Hyperventilatie of Verstoord Adempatroon, Paniekstoornis

Stresshormonen beïnvloeden de manier waarop we ademen. Wanneer ons lichaam gevaar signaleert, schakelt het over op een ‘vecht- of vluchtmodus’, waarbij een snellere ademhaling zorgt voor extra zuurstof. In de moderne wereld is de dreiging echter zelden fysiek, maar eerder psychisch, zoals deadlines, conflicten of zorgen. Het resultaat? Een overschot aan zuurstof dat niet gebruikt wordt voor actie, waardoor het lichaam ontregeld raakt.

Dit kan leiden tot symptomen zoals:

  • Zweten
  • Snelle, oppervlakkige ademhaling
  • Zwarte vlekken zien
  • Tintelingen
  • Benauwdheid en een gevoel van angst of paniek

Bij langdurige stress kan het ademhalingspatroon zich aanpassen aan de verhoogde stresshormonen, waardoor je minder bewust bent van je ademhaling, maar meer last hebt van vage klachten. Een verstoord adempatroon staat aan de basis van veel fysieke en psychische klachten, maar het herstel van een rustige, gezonde ademhaling kan een grote bijdrage leveren aan herstel.

Prikkelverwerkingsproblemen (SI)

Prikkelverwerkingsproblemen, ook wel sensorische integratieproblemen genoemd, ontstaan door een variëteit aan oorzaken en komen voor bij mensen die zich overbelast voelen of waarvan het brein anders functioneert dan gemiddeld. Dit zien we vaak bij:

  • Mensen met neurodivergentie, zoals AD(H)D, HSP of ASS
  • Mensen met niet-aangeboren hersenaandoeningen (NAH)
  • Mensen met (ontwikkelings)trauma
  • Mensen met psychische klachten

Bij prikkelverwerkingsproblemen ervaart het brein een ‘teveel’ aan prikkels. Geluiden, licht, temperatuur of drukte kunnen snel als te intens worden ervaren. Dit leidt vaak tot:

  • Angst- en paniekgevoelens
  • Irritatie
  • Een gevoel van overweldiging
  • Extreme vermoeidheid

Deze overbelasting maakt het moeilijk om te functioneren in alledaagse situaties. Gelukkig zijn er effectieve manieren om beter met prikkels om te gaan en een gevoel van rust terug te krijgen.

Blessures en Overbelasting

Blessures en overbelasting gaan hand in hand. Soms ontstaat een blessure door een plotselinge overbelasting van het weefsel, zoals bij het vertillen of het verstuiken van een enkel door een onverwachte beweging. Blessures ontstaan wanneer er te veel van het lichaam wordt gevraagd—meer dan het aankan.

Wanneer blessures vaker voorkomen, of niet goed herstellen, is het zinvol om verder te kijken naar de onderliggende oorzaken. Mogelijke vragen die hierbij spelen:

  • Kan het lichaam de belasting niet aan?
  • Wordt er te veel van het lichaam gevraagd?
  • Zijn grenzen moeilijk in te schatten of te voelen?
  • Of is het een combinatie van deze factoren?

Herhaalde of langdurige blessures kunnen een signaal zijn dat er iets meer nodig is dan alleen fysieke herstelmaatregelen. Het vraagt om inzicht in de balans tussen belasting en belastbaarheid, evenals aandacht voor persoonlijke en lichamelijke grenzen.

Spier- en Bindweefselpijn

Spieren en bindweefsel (ook wel fascia genoemd) spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van ons lichaam en het mogelijk maken van beweging. Ze helpen ons overeind te blijven tegen de zwaartekracht. Wanneer de spanning in deze structuren niet goed wordt gereguleerd—bijvoorbeeld door stress, spanning, of een verminderde aansturing van de spieren—kunnen ze verzuren. Dit veroorzaakt pijn en een gevoel van stijfheid.

De klachten ontstaan vaak geleidelijk en kunnen het dagelijks functioneren aanzienlijk beïnvloeden. Gelukkig zijn er gerichte behandelmethoden om deze pijn te verminderen en de balans in de spanning van spieren en bindweefsel te herstellen.

Moeite met grenzen en ruimte

Het niet goed aanvoelen van grenzen of het innemen van ruimte kan ontstaan door ervaringen uit het verleden, zoals het gevoel dat jouw grenzen er niet toe doen, of door een verminderde verbinding met de signalen van je lichaam. Dit kan leiden tot automatische reacties, zoals geen ‘nee’ kunnen zeggen of altijd doorgaan, wat overbelasting of blessures veroorzaakt.

Slaapstoornis

Slaap is essentieel voor lichamelijk en psychisch herstel. Om goed te slapen, moet je lichaam ontspannen zijn en vrij van waakzaamheid. Toch kampt 1 op de 10 Nederlanders met slaapproblemen, waarbij vrouwen twee keer zo vaak getroffen worden als mannen. Mensen met psychische aandoeningen hebben nog vaker last van slaapstoornissen.

Slaapstoornissen kunnen zich uiten in moeilijk inslapen, vaak wakker worden, nachtmerries, nachtangsten of nachtelijke hyperventilatie. Op korte termijn beïnvloeden ze je stofwisseling, concentratie en stemming. Langdurig slaaptekort verhoogt het risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht.

Hormonale klachten

Hormonen spelen een cruciale rol in ons gemoed en lichamelijk functioneren. Stresshormonen en geslachtshormonen, zoals oestrogeen en progesteron, beïnvloeden elkaar sterk en bepalen hoe we omgaan met stress, relaties en het leven. Bij grote veranderingen in de hormoonbalans, zoals tijdens de overgang, zwangerschap of langdurige stress, kan dit leiden tot gevoelens van disbalans en klachten.

Scroll naar boven