Pijn en vermoeidheid kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden. Hoewel iedereen deze klachten wel eens ervaart, is er een grote groep mensen voor wie ze een bijna constante aanwezigheid zijn. Voor hen hebben pijn en vermoeidheid niet alleen een fysieke impact, maar raken ze ook het dagelijks functioneren, werk, relaties en gemoedstoestand.
Geen duidelijke oorzaak,
geen gemakkelijke oplossing
Bijna de helft van de bezoeken aan de huisarts draait om pijn- en vermoeidheidsklachten zonder een duidelijke fysieke oorzaak. Dit is frustrerend, zowel voor degene met de klachten als voor de arts. Want zonder een aanwijsbare oorzaak is het vinden van een oplossing vaak lastig. Bij medisch specialisten ligt het percentage mensen met deze klachten zelfs rond de 60%.
Wat gebeurt er als klachten blijven aanhouden?
Wanneer pijn en vermoeidheid langer dan drie maanden aanhouden, spelen er vaak aanvullende factoren mee. Je hersenen passen zich aan de nieuwe situatie aan en zetten processen in gang die de klachten versterken in plaats van verminderen. Daarnaast probeer je zelf logischerwijs manieren te vinden om de klachten onder controle te krijgen. Sommige aanpassingen helpen, maar onbedoeld kunnen andere juist averechts werken.
Aanhoudende pijn en vermoeidheid kosten enorm veel energie. Energie die je liever zou steken in de dingen waar je gelukkig van wordt, zoals sociale activiteiten, werk of hobby’s. Maar juist deze zaken schieten er vaak als eerste bij in. Het resultaat? Een complexe wisselwerking tussen je klachten en je humeur, werk, sociale leven en toekomstplannen.
Djem helpt je grip terug te krijgen
Bij Djem begrijpen we hoe ingewikkeld en overweldigend deze klachten kunnen zijn. Daarom helpen we je om inzicht te krijgen in de gevolgen van je klachten en de factoren die hierop van invloed zijn. Samen werken we eraan om weer grip te krijgen op je leven, zodat jij kunt genieten zonder dat je klachten de regie voeren.

Klachten en oplossingen: Begrip en stappen naar herstel
Herken je een van deze klachten?
Mogelijke oplossingen:
Spier- en bindweefselpijn
Spieren en bindweefsel (ook wel fascia genoemd) spelen een essentiële rol bij beweging en het ondersteunen van ons lichaam tegen de zwaartekracht. Wanneer de spanning in deze structuren niet goed wordt gereguleerd, bijvoorbeeld door stress, verkeerde houding of een disbalans in spieraansturing, kunnen spieren verzuren. Dit veroorzaakt pijn en een stijf gevoel in het lichaam.
Fibromyalgie
Fibromyalgie is een aandoening die spieren en bindweefsel aantast en wordt vastgesteld door een reumatoloog op basis van symptomen. Er wordt gekeken naar waar en hoeveel pijnplekken aanwezig zijn. Mensen met fibromyalgie ervaren vaak ook vermoeidheid en darmklachten. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het spierstelsel vertraagd reageert: spieren reageren te laat bij inspanning en ontspannen niet snel genoeg in rust. Hierdoor raakt de uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen verstoord, wat pijn veroorzaakt. Daarnaast hebben mensen met fibromyalgie vaak een sterk gevoel van sociale verantwoordelijkheid en zijn het harde werkers. Dit leidt vaak tot het overschrijden van grenzen in goede momenten, wat de klachten kan verergeren.
Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)
Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) is een aandoening die de energiehuishouding aantast. Mensen met CVS voelen zich extreem moe en raken al uitgeput bij minimale inspanning. De diagnose wordt meestal gesteld door een internist of reumatoloog. CVS heeft vaak een grote impact op het sociale leven en werk van degenen die ermee te maken hebben. Naast vermoeidheid ervaren mensen met CVS vaak spier- en bindweefselklachten en darmproblemen, maar de vermoeidheid staat op de voorgrond. Wetenschappelijk onderzoek wijst op een afstemmingsprobleem in het brein, dat moeite heeft om adequaat te reageren op de fysieke en mentale eisen van het lichaam.
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening waarbij de darmen overgevoelig reageren op voedingsstoffen die normaal geen klachten zouden moeten veroorzaken. Dit gaat gepaard met pijn of krampen. Vaak zijn er laaggradige ontstekingen aanwezig: deze zijn niet sterk genoeg om duidelijke afwijkingen in het bloed te laten zien, maar wel genoeg om klachten te veroorzaken. PDS wordt geen allergie genoemd, omdat de reactie van de darmen niet altijd consistent is op dezelfde voedingsmiddelen.
De werking van de darmen is vaak onregelmatig: soms wordt ontlasting vastgehouden, wat problemen veroorzaakt bij het naar de wc gaan, terwijl op andere momenten voeding te snel door het spijsverteringskanaal gaat. Mensen met PDS hebben daarnaast vaak ook last van spier- en bindweefselklachten en vermoeidheid, maar de darmklachten staan op de voorgrond. Net als bij chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en fibromyalgie zijn er aanwijzingen dat het lichaam niet adequaat reageert op de uitdagingen die het moet verwerken, zowel fysiek als letterlijk.
Migraine
Migraine is een intense vorm van hoofdpijn die in aanvallen komt en vaak aan één kant van het hoofd wordt gevoeld. Naast de pijn ervaren mensen vaak gevoeligheid voor licht en geluid. Soms gaat een aanval vooraf door een aura: het zien van lichtjes, kleuren of andere visuele verstoringen. Tijdens de aanval kunnen misselijkheid en braken optreden, wat de klachten verder verergert. Een aanval duurt doorgaans enkele uren tot maximaal 72 uur.
Migraine wordt vaak gezien als een ‘ontspanningshoofdpijn’, omdat de aanvallen meestal optreden na een drukke periode of als reactie op spanningshoofdpijn. Het lijkt alsof de migraine helpt de opgebouwde spanning te ontladen, waarna je je vaak beter voelt. Een prikkelarme omgeving, zoals een donkere en stille kamer, kan helpen om de klachten te verminderen.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn voelt vaak als een strakke band om het hoofd of alsof de schedel te klein is voor de inhoud. Het gaat gepaard met een pijnlijke druk of strakheid en stijve, pijnlijke nek- en schouderspieren. Soms straalt de pijn uit naar de ogen, kaken of oren. Dit komt doordat de spieren in het gezicht en achterhoofd verbonden zijn met de nek- en schouderspieren.
Langdurige spanning of veel ‘hoofdwerk’ kan deze spieren irriteren en laten verzuren, wat de typische spanningshoofdpijn veroorzaakt. Daarnaast speelt ademhaling een belangrijke rol: bij gespannen ademen gebruiken we hulpademhalingsspieren, die ons kortdurend helpen beter te presteren. Als deze spieren echter overbelast raken door langdurige spanning, ontstaan er klachten. Spanningshoofdpijn ontstaat vaak onbewust, omdat ons lichaam slimme compensatiestrategieën gebruikt om functioneel te blijven, totdat het niet meer kan.
Centrale Sensitisatie
Bij centrale sensitisatie is het alarmsysteem van het brein, dat ons moet waarschuwen voor dreigende weefselschade, overgevoelig afgesteld. Dit betekent dat het pijnsignaal—het ‘alarm’ van het lichaam—afgaat bij prikkels die normaal geen pijn zouden moeten veroorzaken. Vergelijk het met een huisalarm dat niet alleen afgaat bij een inbreker, maar ook bij een langs vliegende vlieg.
Pijn dient normaal als een nuttige waarschuwing, bijvoorbeeld bij een brandwond of een breuk, maar bij centrale sensitisatie blijft het alarmsysteem actief, zelfs als de weefsels allang hersteld zijn. Soms gaat het pijnsignaal zelfs af bij de gedachte aan een bepaalde beweging of in een specifieke omgeving. Dit kan leiden tot onzekerheid: je wordt te voorzichtig, of je negeert de signalen volledig omdat ze niet meer betrouwbaar voelen.
Het herstellen van dit overgevoelige alarmsysteem is complex en vereist aandacht voor zowel fysieke, psychologische als gedragsmatige factoren. Al deze aspecten spelen een rol in het ontstaan en voortduren van centrale sensitisatie en verdienen een plaats in de behandeling.
Klachten na Kanker
Kanker heeft een diepe impact op je leven, zowel fysiek als emotioneel. Niet alleen de ziekte zelf, maar ook de intensieve behandelingen zoals chemotherapie, bestraling en operaties vragen veel van je lichaam. Vaak is er weinig tijd voor herstel tussen de behandelingen, terwijl je hele leven ingrijpend verandert. Daarnaast brengen zorgen over je gezondheid en toekomst vaak een gevoel van onzekerheid met zich mee.
Omdat kanker in eerste instantie vaak onopgemerkt schade aanricht, kan het moeilijk zijn om je lichaam na de behandeling weer volledig te vertrouwen. Het herstelproces kost enorm veel energie, en veel mensen blijven na een revalidatietraject last houden van vermoeidheid en andere klachten. Wanneer reguliere trajecten zoals revalidatie of zuurstoftherapie niet voldoende helpen, kan een meer op maat gemaakte aanpak uitkomst bieden.
Klachten na COVID
Hoewel de COVID-pandemie inmiddels grotendeels achter ons ligt, kampen veel mensen nog steeds met de langdurige gevolgen van het virus. Ongeveer 3 procent van de volwassenen en 5 procent van de kinderen ervaart invaliderende klachten na het doormaken van COVID. Deze klachten omvatten vaak vermoeidheid, hersenmist, en problemen met concentratie en geheugen.
Een belangrijk probleem is dat het lichaam moeite heeft met het goed transporteren van zuurstof naar de cellen die dit nodig hebben voor lichamelijke activiteit. Dit leidt tot een gevoel van uitputting en verminderde veerkracht, met als gevolg dat mensen langzaam maar zeker verzwakken. Helaas kan trainen deze klachten verergeren, waardoor een standaard herstelplan vaak niet werkt. Het vraagt om een gerichte en specifieke aanpak van professionals die samenwerken om het lichaam weer beter te laten functioneren.
Klachten na een ongeval
Na een ongeval herstelt de ene persoon volledig, terwijl de ander blijft kampen met aanhoudende klachten. Vaak is er op scans geen zichtbare schade aan de hersenen of nek te vinden, ondanks neurologische klachten zoals pijn, tintelingen, hoofdpijn en duizeligheid. Dit kan te wijten zijn aan zogenaamde microtrauma’s—beschadigingen die te klein zijn om met de huidige diagnostische technieken waar te nemen, maar toch invaliderende klachten veroorzaken. Deze klachten worden ook wel postcommotioneel syndroom of whiplash associated disorder genoemd.
Bij deze klachten zien we een ontregeling van het aanpassingssysteem van het lichaam in het brein. Het lichaam reageert dan overmatig op relatief kleine prikkels die normaal geen probleem zouden vormen. Vaak blijkt dat het aanpassingssysteem al onder druk stond door bijvoorbeeld stress of drukte vóór het ongeval. Het ongeval is dan de druppel die de emmer doet overlopen.
Om herstel te bevorderen, is het belangrijk om eerst een fijn dagritme en een structuur te vinden die de klachten niet verergert. Pas daarna kan er geleidelijk worden gewerkt aan het uitbreiden van activiteiten en mogelijkheden.